Mentale Gezondheid en GGZ

Versterken van de mentale gezondheid en toegankelijkheid GGZ

De actielijn Mentale Gezondheid en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) richt zich op de mentale gezondheid van inwoners van Zoetermeer. Als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) zetten we, binnen het programma Samen ZoeterMeer Gezond, voorheen Zoetermeer 2025, ons in voor het versterken van de mentale gezondheid en voor toegankelijkheid van passende GGZ in onze stad.

Toenemende zorgvraag

De vraag naar mentale zorg neemt de afgelopen jaren fors toe. Ook in Zoetermeer. Dat heeft te maken met maatschappelijke problemen, zoals individualisering, eenzaamheid of zorgen maken of je rond kan komen met je geld. Maar het heeft ook te maken met de veerkracht van de Zoetermeerder. Ondersteuning van familie, vrienden of buren, maar ook ‘mentale fitheid’ helpen immers om tegenslagen in je leven op te vangen. Bekijk onderstaande infographic om meer te weten over het regiobeeld rondom mentale gezondheid en GGZ.

Doel

De huidige GGZ is sterk gericht op het begeleiden of behandelen van mensen met mentale problemen. Wij willen de focus meer leggen op preventie en het versterken van de mentale gezondheid, zorgen voor een sterk netwerk om iedereen heen. Op deze manier willen we mentale problemen voorkomen en mensen met mentale problemen goed ondersteunen. Maar natuurlijk kan iedereen op een moment in zijn leven hulp nodig hebben voor zijn/haar mentale problemen. Daarom willen we hulp en zorg van verschillende welzijns- en zorgverleners zo organiseren dat ze voor Zoetermeerders laagdrempelig toegankelijk zijn, er geen wachttijden zijn en dat we aansluiten op wat de inwoner nodig heeft. Dat doen we door nauw samen te werken, ook met ervaringsdeskundigen en inwoners. Door van elkaar te leren en elkaar te versterken.

Projecten

Symposium Mentale Welzijnsreis Zoetermeer
Het eerste project dat door de verschillende welzijns- en zorgverleners is gerealiseerd, was het Symposium Mentale Welzijnsreis Zoetermeer. Dit project is een van de eerste multidisciplinaire projecten waaraan vele welzijns- en zorgorganisaties hebben meegewerkt en hebben deelgenomen. Het heeft bijgedragen aan het delen van kennis en expertise op het gebied van mentale gezondheid en zorg.

Overlegtafel
Een ander project in Zoetermeer is een wekelijkse Overlegtafel tussen de GGZ, huisartsen en het sociaal domein. We zien mentale gezondheid als onderdeel van ieders totale gezondheid en sluiten daarom aan bij de preventieaanpak Positieve Gezondheid.

Met wie doen we het samen?

We werken samen met Huisartsen POH-GGZ, diverse eerstelijnspsychologen en diverse zorg- en welszijnorganisaties, zoals EerstelijnsZorg Zoetermeer, inZet, Werken aan Herstel, GGZ Rivierduinen, GGZ Parnassia en Mentalmints.

Heb je een (hulp)vraag of opmerking?

Heb je een hulpvraag of wil je graag in contact komen met anderen? Kijk op de Zoetermeerwijzer  of onze Activiteitenpagina voor een overzicht van activiteiten die je gezondheid versterken of voor een overzicht van wie in Zoetermeer voor jou kan betekenen. 

Ben je een professional en heb je een vraag of suggestie voor ons?

Mail dan naar info@gezondheidsregiozoetermeer.nl

Bekijk andere projecten

MESO

MESO-zorg geeft ouderen met complexe problemen de mogelijkheid om op een veilige en prettige manier langer thuis te blijven wonen.

Aanmeldportaal Wijkverpleging RTP

Een uitdaging van het Regionaal Transferpunt is het actueel houden van de informatie over de beschikbare capaciteit van wijkverpleging. Een overzicht van beschikbare capaciteit zal administratieve lasten voor wijkverplegingsorganisaties verminderen, waardoor de zorgcoördinatie efficiënter wordt. In deze fase van het project wordt gestart met het vooronderzoek naar de wensen, eisen en mogelijkheden. Dit levert uiteindelijk een advies op met een implementatieplan voor verdere ontwikkeling van de plannen.

Advance Care Planning (ACP)

Advance Care Planning (ACP) bouwt een brug tussen wat mensen nu willen en kunnen beslissen en het moment dat anderen voor hen moeten beslissen. ACP is een proactief proces van gesprekken tussen zorgverlener, patiënt en naasten, waarbij wordt gekeken naar passende zorg en behandeling in verschillende scenario’s, gebaseerd op de waarden en opvattingen van de patiënt.