Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid opent de deur naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg van hoge kwaliteit blijft? Wat kunnen we doen om de stijgende zorgkosten te beheersen? En hoe houden we onze wijken en werkplekken gezond?
Sta jij open voor een nieuwe benadering van gezondheid, waarbij we ons richten op ‘Gezondheid en Gedrag’ en zelfs een stapje verder gaan naar ‘Mens en Maatschappij’?

Wat is positieve gezondheid?

Onderzoek toont aan dat een betekenisvol leven voor iedereen persoonlijk is, maar veel mensen streven ernaar om actief deel te nemen en zich energiek te voelen. Als we gezondheid bekijken vanuit dit perspectief, draait het vooral om Veerkracht. Veerkracht houdt in dat we ons inleven in de persoon (de mens) en het gedrag dat een positieve invloed heeft op iemands leven. Dit noemen we Positieve Gezondheid. Of je nu inwoner bent die zijn levenskwaliteit wil verbeteren of een zorgprofessional die betere ondersteuning wil bieden, ontdek samen met ons de kracht van Positieve Gezondheid. Ga naar Samen ZoeterMEER Gezond, doe je met ons mee?
Betrokkenheid van de inwoners is een belangrijk onderdeel in ons project. We vragen mensen met een chronische aandoening om hun inzichten en behoeften te delen, zodat we dit kunnen integreren in het ontwerp van het zorgpad. Hun perspectieven zullen ons helpen een zorgpad te creëren dat niet alleen effectief is, maar ook echt aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.

Wat betekent dit voor Zoetermeer en jou?

Ontdek de positieve verandering als we niet meer kijken naar ziekte en zorg, maar naar gezondheid en gedrag. We nodigen alle inwoners, Zorg & Welzijn medewerkers en bedrijven in Zoetermeer uit om de handen ineen te slaan om samen een gezonde leefomgeving te creëren in de Zoetermeerse wijken door samenwerking en gemeenschapszin te bevorderen. Jouw ideeën, enthousiasme en ervaring zijn van onschatbare waarde om van Zoetermeer een nog betere plek te maken om te leven en te groeien. Samen maken we het verschil!

De 6 pijlers

Om het gesprek te voeren over positieve gezondheid ontwikkelde Machteld Huber een gesprekshulpmiddel, ook wel ‘het spinnenweb’ genoemd. Het spinnenweb heeft 6 pijlers:

Lichaamsfuncties

Ik voel me gezond en fit

Mentaal welbevinden

Ik voel me vrolijk

Zingeving

Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst

Kwaliteit van leven

Ik geniet van mijn leven

Dagelijks leven

Ik kan goed voor mezelf zorgen

Meedoen

Ik heb goed contact met andere mensen

Hoe ga je in gesprek over positieve gezondheid en wat betekent het voor de zorg voor de cliënt? Zorgmedewerkers kunnen als basis voor goede zorg samen met de cliënt en de familie bespreken welke dimensies belangrijk zijn en welke extra aandacht nodig hebben. Door aandacht voor die onderdelen, die voor de cliënt belangrijk zijn, kan de gezondheid en het welbevinden van deze persoon vergroot worden.

Bekijk andere projecten

Regionaal Transferpunt

Het Regionaal Transferpunt is een van de onderdelen om de acute zorg voor ouderen in Zoetermeer te verbeteren en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Door direct de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden, voorkomen we dat kwetsbare ouderen met een acute zorgvraag tussen wal en schip vallen

MGZ+

De huidige maatschappelijke ontwikkelingen zoals de arbeidsmarktproblematiek en de dubbele vergrijzing.met daarnaast de huidige scheidslijnen van bekostiging en verantwoordelijkheden, maken dat we ook in Zoetermeer kwetsbare ouderen niet altijd die medisch generalistische zorg kunnen bieden die zij nodig hebben. We moeten zoeken naar oplossingen in een andere wijze van samenwerken binnen de regio Zoetermeer.

Centrum voor Acute Zorg

Het CAZ is een toekomstbestendige en integrale voorziening voor de inwoners van Zoetermeer, waar ze op elk moment de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Het is een aantrekkelijke werkplek voor zorgprofessionals, die door de samen- werking van organisaties beter kunnen omgaan met de personele uitdaging. Met het CAZ willen we de spoedzorg in de regio Zoetermeer betaalbaar, toegankelijk, kwalitatief hoogwaardig en goed bemand houden.

De 6 pijlers