Positief gezond in de slaapstad

Sjaak Bral schrijft columns voor het Algemeen Dagblad. Hij heeft onlangs ook geschreven over het initiatief Samen ZoeterMEER gezond. Hij belicht het feit dat Zoetermeer een Blue Zone wil worden. Bral refereert met een knipoog naar Zoetermeer als een slaapstad, maar erkent dat het initiatief een goed idee is. Lees het artikel hieronder.

 

Positief gezond in de slaapstad – Sjaak Bral

Ik vrees dat u gaat lachen als ik zeg dat de gemeente Zoetermeer een ‘Blue Zone’ wil worden. Nee, geen Red Zone, een Blue Zone.

Voordat u kunt schateren dient u eerst te weten wat dat is. Een Blue Zone is een stad waar mensen – wetenschappelijk bewezen – gezonder, gelukkiger en langer leven. In Zoetermeer? Kijk nu mag u lachen. De gemeente wil investeren in deze filosofie. Waarbij essentieel is dat we niet alleen focussen op wat iemand mankeert, maar ook kijken naar waar mensen gelukkig van worden.

In Zoetermeer? Noem het de holistische mens. Nu weten wij van oudsher dat de inwoners van Zoetermeer ‘homo dormienti’ zijn. De slapende mens. Iedere vorm van activiteit – met name hersenactiviteit – wordt ontmoedigd in de slaapstad. Het strekt het stadsbestuur tot eer dat zij een poging waagt om enige beweging in haar onderdanen te krijgen. Of zij gaat slagen in hun opzet is een ander chapiter. ‘Positieve gezondheid’ luidt het credo. Kan daar sprake van zijn in de snurkstad? Een enthousiast huisarts geeft het voorbeeld van een vluchteling die in Zoetermeer terechtkwam (zeg maar: van de regen in de drip) en zijn tuintje zo erg miste. Er werd contact gelegd met de buurttuin waar hij verder kon schoffelen en daardoor raakte hij uit zijn isolement. De man leeft nu gelukkig en gezond in de Blue Zone.

Andere Blue Zones zijn landen als Costa Rica en Zweden. Ook Singapore doet mee en maakt hun wereld een beetje blauwer door, hou je vast, overal trottoirs aan te leggen. “Zodat iedereen zich lopend kan verplaatsen”, jubelt de verantwoordelijke wethouder in Sweet Lake City. ‘Dat heeft Singapore enorme gezondheidswinst opgeleverd.’ Eh, heeft Zoetermeer niet overal trottoirs? Waarom gaan Zoetermeerders dan niet allang massaal gelukkig en gezond door het leven? Mensen die in een Blue Zone leven worden vaak zeer oud. Meer inwoners halen den 90 of zelfs de 100. Men moet zich serieus af gaan vragen of dat wel een fijn vooruitzicht is. ‘100 jaar in Zoetermeer’ klinkt als een horrorverhaal van Stephen King.

Is dit een goed idee of is het complete onzin? Ik vrees toch het eerste. Ik vrees ook dat ik stikjaloers ben op het lokale stadsbestuur en hun visie. In mijn stad hebben wel enkel een Bont & Blue Zone – en die zie ik enkel bonter worden. Wellicht kunnen wij de handen ineenslaan en een stedenband bewerkstelligen; ik pleit bij deze voor een Blue Band.

Bron: AD