Symposium voor de GGZ (21 maart 2024)

GZ symposium “Mentale Welzijnsreis Zoetermeer”


Donderdag 21 maart 2024 van 14.00 – 19.00 uur (buffet vanaf 19:00 uur)
Het Wapen van Zoetermeer, Zegwaartseweg 31, Zoetermeer

Nieuw in Zoetermeer! Het GGZ symposium “Mentale Welzijnsreis Zoetermeer”
Door en voor professionals die werken met Zoetermeerders met mentale problematiek

In Zoetermeer bieden we met elkaar zo goed mogelijke mentale zorg aan de inwoners. Dat doen we met veel passie. In dit symposium delen we die passie, gaan we de verbinding met elkaar aan en leren we van elkaars kennis en ervaring.

Het belooft een heel inspirerende middag te worden. Zo is er onder andere een workshop ‘Virtual Reality bij angstklachten’ en een workshop over de inzet van toneellessen voor mensen met autisme. Ook kun je kennis opdoen over ADHD en (zelf-)medicatie en over de effectiviteit van herstelgericht werken. Colin van der Heiden (klinisch psycholoog en emeritus bijzonder Hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit) geeft een lezing over ‘doelgestuurd behandelen’. Hierna verkennen we met elkaar waar we elkaar kunnen versterken en wat we samen voor de cliënt kunnen betekenen. Het programma is tot stand gekomen met medewerking van GGZ Rivierduinen, inZet, Wijck, huisartsen, Parnassia, ervaringswerkers van Werken aan Herstel, MentalMints, Psychosomatische fysiotherapeuten en EZZ. Het symposium wordt u aangeboden door Zoetermeer 2025, deelname is gratis.

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor het symposium. Het maximaal aantal deelnemers is bereikt. We kunnen u wel op een wachtlijst plaatsen. Dan nemen we contact op als er plekken vrij vallen.

Programma overzicht

Ontvangst met koffie en thee
Ingeborg ter Laak (wethouder Zorg en Welzijn gemeente Zoetermeer) gaat in gesprek met de bestuurders Sam Schoch (GGZ Rivierduinen), Gijs Jordaan (Indigo B.V. en Parnassia Groep) en Aline Pikaar (Eerstelijnszorg Zoetermeer). Samen nemen zij een kijkje in de toekomst van de mentale gezondheid in Zoetermeer.
Colin van der Heiden is klinisch psycholoog (o.a. werkzaam bij MentalMints), onderzoeker bij Parnassia en is emeritus bijzonder Hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit. Iemand die praktijk en wetenschap weet te verbinden. Colin neemt ons mee in de achtergronden en het belang van doelgestuurd behandelen. Dit is geen nieuwe behandelmethode, maar een set principes die binnen bestaande effectieve behandelingen kunnen worden toegepast. Doel is behandelingen korter te laten duren, met gelijkblijvende effectiviteit en met behoud van tevreden cliënten. In een eerste onderzoek naar doelgestuurd behandelen werd voor deze aannames ondersteuning gevonden. In doelgestuurd behandelen formuleren cliënt en therapeut, samen, concrete en meetbare doelen. De voortgang in de richting van deze behandeldoelen evalueren ze frequent. Aan de uitkomsten van deze evaluaties worden consequenties voor de behandeling verbonden: doorgaan als de behandeling op koers ligt, stoppen als de doelen behaald zijn, maar ook stoppen als de doelen niet haalbaar blijken. Colin gaat in op de principes van doelgestuurd behandelen. Aansluitend verkennen we waar we elkaar kunnen versterken en wat we samen voor de cliënt kunnen betekenen.
U kunt per workshopronde 1 van de 5 workshops kiezen. De workshops worden gegeven door bevlogen Zoetermeerse collega’s. Lees verder op deze site om te zien welke workshops er zijn en maak een keuze voor de workshops die u aanspreken.
U kunt per workshopronde 1 van de 5 workshops kiezen. De workshops worden gegeven door bevlogen Zoetermeerse collega’s. Lees verder op deze site om te zien welke workshops er zijn en maak een keuze voor de workshops die u aanspreken.

Aan de hand van casuïstiek gaat u in deze workshops aan de slag met collega’s uit verschillende disciplines om zo meer kennis te krijgen van elkaars expertise en de kennis van de sociale kaart te verdiepen. U hoeft zich niet apart aan te melden voor deze workshop. U wordt automatisch ingedeeld. 

We blikken terug op de middag en kijken vooruit naar hoe we in de toekomst nauwer kunnen samenwerken.

Na afloop van het inhoudelijk gedeelte van het congres, bent u van harte welkom om samen met uw collega’s uit Zoetermeer te genieten van een heerlijk buffet dat om 19.00 uur klaar staat. Via de aanmeldbutton kunt u aangeven of u wilt blijven eten en of u dieetwensen heeft.

Workshops ronde 1

U kunt 1 van onderstaande workshops kiezen. Bij aanmelding kunt u aangeven welke workshop u het liefst wil volgen. Ook vragen we u een 2e keuze aan te geven. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar kunnen dit niet garanderen.

Workshop 1 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Herstelgericht werken tot in de vezels

In deze interactieve workshop wordt ingegaan op herstelgericht werken; van intake, via cursus, naar crisiskaart. Hierbij gaan we uit van wat een deelnemer zelf kan en zegt nodig te hebben. Deelnemers leren van en met elkaar. Ook hoe om te gaan met situaties waarin je als deelnemer even niet in staat bent om over te brengen wat je nodig hebt.
We starten met een oefening.

Door Nita Stoffers (ervaringswerker Werken aan herstel in Zoetermeer) m.m.v. een deelnemer van een cursus en Niki Schipper (projectleider Werken aan herstel in Zoetermeer)

Workshop 2 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

ADHD en (zelf) Medicatie

Wat is ADHD? Wat zijn ‘nieuwe’ behandelmogelijkheden en de rol van medicatie in de behandeling? En hoe zit dat met ZELF medicatie? Wat doet of kan iemand zelf doen….

Door Charissa Jagt, psychiater bij Youz, onderdeel van Parnassia Groep en Marjolein Hakkeling (huisarts)

Workshop 3 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Virtual Reality bij angstklachten

Voor veel angststoornissen is Virtual Reality een mogelijke behandeling. Bijvoorbeeld bij specifieke fobie, sociale fobie, agorafobie, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. De echte werkelijkheid laat zich niet goed sturen. Situaties die u wilt oefenen met uw patient gebeuren dan niet, of het is ineens veel te moeilijk in het echt. In een virtuele omgeving kan alles ingesteld worden. Sander, Dirk en Geert delen hun ervaringen met u en laten u kennismaken met Virtual Reality.

Door Sander van Akkeren (Psychomotorisch therapeut bij GGZ Rivierduinen) en Dirk Doop (psychosomatische fysiotherapeut in Zoetermeer) en Geert van Veldhuizen (psycholoog)

Workshop 4 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Licht verstandelijke beperking, Kristal en het sociale domein

Kristal biedt gespecialiseerde ggz zorg aan mensen met een licht verstandelijke beperking. Samenwerking met het sociale domein is essentieel voor deze doelgroep. Maar hoe kunnen we dat het beste doen?

Door Olga Warmerdam (Kristal, Rivierduinen) en een collega (inZet)

Workshop 5 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Verslaving is/en Psychiatrie?

Hoe ziet de behandeling eruit? Wat is het aanbod van de Brijder? Kun je verslaafd in behandeling gaan voor andere psychische problematiek?

Door Mujgan Sakarya (Verslavingsarts bij Brijder, onderdeel van Parnassia Groep)

Workshops ronde 1

U kunt 1 van onderstaande workshops kiezen. Bij aanmelding kunt u aangeven welke workshop u het liefst wil volgen. Ook vragen we u een 2e keuze aan te geven. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar kunnen dit niet garanderen.

Workshop 6 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

De patiëntreis van een persoon met psychische klachten binnen Zoetermeer

In deze workshop zullen we de verschillende fasen en gebeurtenissen van een fictieve volwassen patiënt met psychische klachten in zijn zoektocht naar hulp en ondersteuning binnen Zoetermeer aan de orde laten komen. Samen met mensen uit het sociale domein, een huisarts, een POH en een behandelaar vanuit de GGZ zullen we het zorgproces onder de loep nemen, met als doel beter op de hoogte zijn van elkaars expertise en weten hoe we elkaar beter kunnen vinden.

Door een huisarts, POH-GGZ, een ggz-behandelaar en een welzijnswerker

Workshop 7 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Theater en Autisme

Nieuw in Zoetermeer is de start van theaterles* voor volwassenen met autisme. Hoe gaat zo’n theaterles in zijn werk? Waarom is het prettig voor mensen met autisme? Welke doelen worden behaald? Theaterdocente Lola de Winter laat aan de hand van praktische voorbeelden en oefeningen je ervaren wat de meerwaarde van theater is voor iemand met autisme.

(* Op initiatief van inZet (welzijnsorganisatie Zoetermeer) en Van Wijck (kunst- en cultuurorganisatie Zoetermeer) en Greg en Baud Productions (theaterproducent Zoetermeer)

Door Lola de Winter (theaterdocent)

Workshop 8 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Begeleiding en behandeling van trauma vanuit verschillende perspectieven

In deze workshop kijken we vanuit de bril van de cliënt, vanuit zorgprofessionals en vanuit ondersteuners naar het begeleiden en behandelen van cliënten met trauma. Wat werkt en wat kunnen we van elkaar leren?

Maxime Strobbe (GGZ Psycholoog i.o. GGZ Rivierduinen), Nita Stoffers (Ervaringswerker), Nancy van Oosten en Deborah van der Bol (inZet).

Workshop 9 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Zonder doel kun je niet scoren!

In deze workshop gaat Colin dieper in op het hoe van doelgestuurd behandelen binnen Zoetermeer. Hoe formuleren we goede behandeldoelen? En als we evalueren, hoe verbinden we daar consequenties aan? Doorgaan als de behandeling op koers ligt is makkelijk, maar hoe ronden we af als het doel niet haalbaar blijkt? Colin maakt in zijn workshop gebruik van videofragmenten en korte oefeningen.

Door Colin van der Heiden, klinisch psycholoog (o.a. werkzaam bij MentalMints), onderzoeker bij Parnassia en is emeritus bijzonder Hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Workshop 10 (VOL – aanmelden niet meer mogelijk)

Gezin in Beeld! Geïntegreerde behandeling van kind en ouders

In deze workshop nemen onderzoeker Wassink en twee collega’s van PsyQ/ Youz je mee in Gezinsgericht werken bij PsyQ/Youz. Hierbij wordt in de intakefase van het kind al een behandelaar van het volwassenteam betrokken om te onderzoeken of mogelijk de ouder(s) ook iets nodig hebben. Zij delen de eerste bevindingen.

Door Rianne Wassink (onderzoeker) en Annelies van de Laak en Dorine van der Meij (PsyQ/ Youz)

Aanmelden

Het symposium “Mentale welzijnsreis Zoetermeer” vindt op 21 maart plaats in het Wapen van Zoetermeer. Het Wapen van Zoetermeer beschikt over voldoende gratis parkeergelegenheid. Het adres van de ingang van het parkeerterrein is: Marconistraat te Zoetermeer. Het ‘gewone’ adres is: Zegwaartseweg 31, Zoetermeer. Het station Seghwaert bevindt zich op 650 meter.

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor het symposium.

Betrokken organisaties