Op 15 november kwamen 15 betrokken inwoners en zorgprofessionals naar een dialoogsessie in het stadhuis van Zoetermeer.
Eerst werden de uitkomsten van en het vervolg op de participatietool besproken. Deze vragenlijst over de toekomst van de zorg in Zoetermeer is door veel inwoners ingevuld. Vervolgens gaven de aanwezige inwoners aan waar zij behoefte aan hebben. Een van de ideeën is bijvoorbeeld een algemeen aanspreekpunt in de wijk, waar je terecht kunt met al je vragen rondom zorg.
Wieteke van der Burg, lid van de stuurgroep vrijwilligersondersteuning, neemt met plezier deel aan de dialoogsessies. Wat maakt dat zij zich betrokken voelt bij Samen ZoeterMeer Gezond (voorheen Zoetermeer 2025)? Wieteke: “Het brengt mij persoonlijk veel goeds. Ik word in de toekomst een slimmere patiënt en kan daardoor gezonder en langer thuis blijven wonen, met of zonder hulpmiddelen. Ik weet nu dat door de hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld steunkousen aantrekken en een baxterrol gebruiken) de zorg geheel ontlast wordt. Er zouden meer van deze sessies gehouden moeten worden!”
Op de vraag wat voor haar belangrijk is antwoord Wieteke: “Ik heb behoefte aan persoonlijk contact in de wijk, al was het maar voor kennisoverdracht. Het aanstellen van een ‘ambassadeur’ per wijk zou een oplossing kunnen zijn. Zorg en Welzijn kunnen dan dichter bij de inwoners worden gebracht. Maar een eigen netwerk hebben om in de gaten te blijven houden hoe het met mij gaat is onontbeerlijk.”
Als vervolg op deze sessie en de participatietool krijgen binnenkort 2000 inwoners van Zoetermeer de vraag “Hoe kunnen inwoners langer gelukkig zelfstandig thuis wonen en wat is daarvoor nodig?”. De Gemeente Zoetermeer en Zoetermeer 2025 hebben inwonerparticipatie hoog op de agenda staan. We zijn heel blij met de waardevolle bijdragen van de inwoners van Zoetermeer!