“De workshop Positieve Gezondheid heeft mij in mijn kracht gezet”

Interview met Jeroen (46)

Jeroen (46) woont in Zoetermeer en heeft naast zijn parttime baan een eigen bedrijfje als fotograaf. Hij kampte met gebrek aan zelfvertrouwen als gevolg van zijn stotterprobleem en besloot in 2021 dat het tijd was om hulp te zoeken en verandering in zijn leven te brengen. Op zijn speurtocht naar de juiste hulp kwam hij via de stichting Piëzo in aanraking met de workshop Positieve Gezondheid. Het was precies wat hij nodig had. Lees hier zijn verhaal.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Positieve Gezondheid?

“Omdat ik het gevoel had dat mijn leven in een soort fuik was terechtgekomen en ik niet meer vooruit leek te komen, ben ik hulp gaan zoeken. Ik maakte niets nieuws mee en ik vond dat mijn zelfvertrouwen wel een boost kon gebruiken. Ik stotter namelijk en heb moeite om voor een groep mensen te praten. Mijn logopediste kwam met het idee om een coach te zoeken. Dat heb ik gedaan, maar een privécoach was financieel voor mij niet haalbaar. Na een zoektocht en tips van mensen kwam ik bij inZet, waar ik werd doorverwezen naar Piëzo, Centrum Buytenwegh en daar werd ik warm onthaald.

Via Piëzocentrum Buytenwegh kwam ik in aanraking met de workshop Positieve Gezondheid en deze heb ik gevolgd. In het begin zat ik vol twijfels en ik vond het reuze spannend. Wat stond mij te wachten? Zou ik dingen moeten doen die ik eigenlijk niet wil doen? Hoe zouden mijn medestudenten en begeleiders zijn? Hoe zou ik beoordeeld worden? Het bleek een hele leerzame workshop te zijn, waarin ik mezelf beter heb leren kennen, mijn valkuilen heb ontdekt, maar waarin ik ook meer waardering heb gekregen voor mijzelf.

“Positieve Gezondheid leert je hoe je jouw valkuilen kunt omzetten in kracht”

Wat heeft de workshop Positieve Gezondheid jou gebracht?

Positieve Gezondheid leert je hoe je jouw valkuilen kunt omzetten in kracht, in een kernkwaliteit. Het gaat over positiever in het leven staan, kansen pakken en eerlijk zijn naar jezelf toe. Het gaat ook over het nut van familiebanden en vertrouwen hebben in de toekomst. Meer geluk ervaren.

Een van mijn valkuilen is dat ik mijzelf terugtrek. Door de workshop ben ik langzaamaan het nut gaan zien in het ontmoeten van mensen die verbonden zijn met elkaar. Dingen die ik al vaak heb gehoord, maar die ik in een ander perspectief begon te zien en waar ik nu meer waarde aan hecht.

“Ik heb minder stress en meer energie gekregen”

Ik heb ook een-op-een gesprekken gehad met de cursusleider over dingen waar ik tegenaan liep. Zo heb ik alles goed op een rijtje kunnen zetten. Ik vond dat best een uitdaging, want ik moest opeens gaan plannen, bijvoorbeeld het huishouden. Toen ik dat eenmaal in de vingers kreeg, kreeg ik ook meer zelfvertrouwen en het vertrouwen dat het goed zou komen. Ik kan ook beter omgaan met veranderingen en ik maak sneller keuzes. Het volgen van de workshop kostte mij weliswaar energie en heeft best wat van mij gevergd, maar het was precies wat ik nodig had: ik heb minder stress en meer energie gekregen. Het heeft mij in mijn kracht gezet. 

“Door de workshop Positieve Gezondheid ben ik meer gaan nadenken over de werkelijk belangrijke dingen in het leven”

Hoe zie je jouw toekomst en hoe speelt Positieve Gezondheid daarin een rol?

Door de workshop Positieve Gezondheid ben ik meer gaan nadenken over de werkelijk belangrijke dingen in het leven en richt ik mij op mijn eigen welzijn. Ik heb voor het eerst sinds 30 jaar een cursus gevolgd, waar ik een diploma voor heb gehaald. Het gevoel van trots was voor mij onbeschrijfelijk. De angst om te spreken is ook aan het verminderen. Het praten in groepen gaat beter, net als mensen instructies geven als ze model mogen staan voor mijn camera.

Sinds kort geef ik ook fotografieles en daar wil ik verder in groeien. Ik wil met zelfvertrouwen en minder stotteren voor groepen mensen kunnen spreken. Daarnaast wil ik stappen zetten in mijn fotografiebedrijf, onder andere door meer opdrachten aan te nemen en meer lef te tonen. Leuke bijkomstigheid is dat ik na de workshop ben gevraagd als amateurfotograaf om foto’s te maken voor Piëzo. Een eerste stap, en ik doe het met ontzettend veel plezier.

Andere interviews