Gelukkig en gezond Zoetermeer: Een stralende toekomst

Ingeborg ter Laak over de plannen van Zoetermeer om de inwoners gelukkiger en gezonder te maken.

 

Costa Rica, Griekenland, Zweden, Italië en Californië, de zogenaamde ‘blue zones’. Hier leven mensen aantoonbaar langer, gelukkiger en gezonder. Dit komt door de manier waarop ze eten en hoeveel ze bewegen, maar ook door een positieve levenshouding en het opbouwen van een sociaal netwerk. Zoetermeer kan ook aan dit rijtje toegevoegd gaan worden. De gemeente gelooft namelijk in deze manier van leven en wil hierin gaan investeren. Wethouder Ingeborg ter Laak van de gemeente Zoetermeer geeft een toelichting over de plannen van de gemeente in een interview met in de radio-uitzending van Omroep West.

 

Succesverhalen uit het buitenland

Wethouder Ingeborg ter Laak zegt dat de gemeente zich goed heeft ingelezen in deze regio’s en heeft er wetenschappelijke studies op nageslagen. Als je de focus verlegt naar wat mensen gelukkiger maakt en niet alleen kijkt naar wat mensen mankeer, dan kun je veel stappen in de goede richting zetten. “Het is wel een beetje een omgekeerde benadering, want je kijkt echt naar de stad en naar de mensen. Je vraagt je af wat zij nodig hebben om vitaal, gezond en met zingeving te leven.”

 

Zweden staat bekend als een land waar mensen gelukkig zijn, langer leven en gezonder zijn, maar wat doen zij nou anders om de maatschappij ook gelukkiger en gezonder te maken? Volgens Ingeborg is de stad en de maatschappij zo ingericht dat mensen contact hebben met elkaar, elkaar ontmoeten en op regelmatige basis leuke dingen doen. “Je kunt zien dat dit een heleboel kwalen en ziekten voorkomt. Mensen zijn veel fitter en ze zitten lekkerder in hun vel.” Op die manier wordt er ook naar de stad Zoetermeer gekeken. Als er bijvoorbeeld veel groen in een stad is zijn mensen veel gezonder en is het aantal bezoekjes aan de huisartsen lager.

 

Meerjarenplan

Het grootste agendapunt wat nu bij het stadsbestuur van Zoetermeer leeft is hoe ze de stad zo leefbaar mogelijk kunnen maken. Er wordt gekeken hoe de stad ingericht moet worden. “Als we de stad vol gaan bouwen en we zorgen niet voor genoeg groen, gaat het ergens anders knellen.”

 

Gelukkig doet de stad Zoetermeer al heel veel om de stad gezonder en gelukkiger te maken. Waar het nu vooral om gaat is dat het samen gedaan moet worden. Iedereen in alle sectoren moet met elkaar samen gaan werken. Van mensen die in de groenvoorziening werken, tot leraren in het onderwijs. Dit initiatief is wel een meerjarenplan richting 2040. Er moet namelijk heel veel gebeuren om de samenleving op alle vlakken ideaal te krijgen.

 

Kracht van samenwerking

Huisartsen geven heel veel voorbeelden van mensen die in hun praktijk komen. De achtergrond van hun klachten zijn vaak eenzaamheid of geldzorgen. De huisartsen behandelen de klachten die hierdoor optreden, maar de behandeling is niet duurzaam omdat de oorzaak niet aangepakt wordt. Door samen te werken met andere organisaties kan de huisarts bepalen wat de patiënt nodig heeft. “Door iets meer tijd te nemen en te kijken wat iemand nodig heeft, kun je al grote verbeterslagen maken. Als we dit op verschillende kleine plekken inzetten, wordt het al snel een grote beweging.”

 

Een gezonde en gelukkige samenleving kost wel meer tijd voor hulpverleners en andere organisaties. Maar door juist de goede voorbeelden door te vertellen aan anderen, krijgen huisartsen meer tijd om patiënten op deze manier te behandelen. Daarnaast komen patiënten op de juiste plek terecht, bij de juiste organisatie en krijgen huisartsen meer tijd. Natuurlijk hebben mensen altijd last van verschillende gezondheidsklachten, maar doordat ze zich gelukkiger voelen kunnen ze daar veel beter mee omgaan en hierdoor komen ze minder vaak bij de huisarts. De beweging groeit en dat motiveert andere huisartsen om ook mee te doen met deze manier van werken. Het klopt dat het een grote beweging is en dat het niet morgen af is, maar toch is het belangrijk om eraan te beginnen.