ZoeterMEER goes blue

Op 18 maart 2024 verscheen er een artikel bij WNL over het initiatief Samen ZoeterMEER Gezond. Ook kwam het onderwerp aan bod in het programma Goedemorgen Nederland. Wethouder Ingeborg ter Laak vertelt over het initiatief en hoe de gemeente Zoetermeer dit tot uiting wil brengen.

Zoetermeer is geïnspireerd geraakt door de Blue Zones in Italië, Zweden en Costa Rica. Mensen leven daar in goede gezondheid en zij zijn ook erg gelukkig en worden gemiddeld 90 tot 100 jaar. Dit komt door de manier waarop mensen eten en hoe ze bewegen, maar ook door een positieve levenshouding en een sociaal netwerk. Bij de gemeente Zoetermeer klonk dit als muziek in de oren gaat investeren in de gezondheid van de stad zodat mensen fitter en vitaler door het leven gaan. Volgens de gemeente is het een oplossing voor de hoge zorgkosten en de lange wachtlijsten.

Wethouder Ingeborg ter Laak zegt enthousiast te zijn over het initiatief. Ze zegt: We geloven erin dat het veel beter is dat mensen in Zoetermeer beter zijn dan dat we ze beter maken.” De gemeente gaat vooral kijken hoe ze de stad gaan inrichten zodat de inwoners zo gezond mogelijk kunnen leven. Bij het inrichten van de stad moet je goed kijken wat je waar doet. Is er bijvoorbeeld voldoende groenvoorziening of zijn er genoeg bankjes waar ouderen kunnen rusten tijdens een wandeling. Op deze manier komen mensen hun huis uit om te bewegen en elkaar te ontmoeten.

De droom van Zoetermeer is dat mensen veel ouder worden, maar vooral dat ze gezonder ouder worden zonder kwalen als suikerziekte of overgewicht.

Wil je het hele artikel bekijken en lezen? Klik dan hier!