Focus op wat mensen gelukkig maakt

Op 17 maart 2024 verscheen er een artikel van Omroep West over het initiatief van de gemeente Zoetermeer. In het artikel vertellen wethouder Ingeborg ter Laak en huisarts Jorieke Schneider over het initiatief van de gemeente en hoe het mensen gelukkiger en gezonder kan maken.

 

Positieve gezondheid kijkt niet alleen naar hoe iemand er fysiek aan toe is, maar het kijkt ook naar de emotionele toestand. Volgens wethouder Ingeborg ter Laak draait het niet alleen om de fysieke beperkingen, maar om het vermogen om je aan te passen en zelfregie te nemen. Hierbij geeft ze het voorbeeld van hulp in de huishouding: “De thuiszorg maakt het huis schoon en de bewoner gaat op de bank zitten. Die persoon is een aantal maanden later veel immobieler en heeft die er allemaal gezondheidsklachten bij.”

 

Een nieuwe stad bouwen

 

De gemeente wil dit op gaan lossen door bij een intakegesprek voor thuiszorg ook te gaan kijken wat de bewoner nodig heeft om in beweging te blijven. Er moet breder gekeken gaan worden naar de behoeften van inwoners. Mensen worden geholpen met thuiszorg, maar ook met fitter en vitaler worden. Een ander voorbeeld is dat er meer groenvoorziening moet komen en meer bankjes waarop oudere mensen kunnen uitrusten tijdens het wandelen. “Er moet gebouwd worden aan een stad waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

 

De Zoetermeerse huisarts Joriet Schneider geeft een voorbeeld over positieve gezondheid. “Ik zie veel vluchtelingen met trauma’s. Eén man gaf aan dat hij het werken in zijn tuin zo mist. We hebben hem in contact gebracht met een buurttuin. Hierdoor kwam hij uit zijn isolement en in beweging. Hij voelt zich nu een onderdeel van de maatschappij.”

 

Zaak van een lange adem

 

Volgens ter Laak is het huidige systeem ingericht op het behandelen van de kwaal. Met deze nieuwe benadering gaan huisartsen veel gerichter het gesprek aan. Uit dit gesprek kunnen ook andere zaken naar voren komen die invloed hebben op de gemoedstoestand van een persoon. Door deze problemen aan te pakken, worden mensen veel gezonder en gelukkiger.

 

Zo’n enorm project is ook niet zomaar geïmplementeerd. Mensen moeten eerst wennen aan een nieuwe aanpak. Toch gelooft Ingeborg ter Laak dat mensen zich echt meer regie over hun leven hebben als ze lekkerder in hun vel zitten. “Als je lekkerder in je vel zit, heb je minder klachten en ben je weerbaarder.”

 

Omgaan met ziek zijn

 

Mensen die ernstig ziek moeten behandeld worden. Dat zal altijd zo blijven. Maar deze aanpak voegt iets toe. Het gaat niet alleen over het behandelen van de kwaal, maar ook over hoe iemand in het leven staat en hoe daarmee omgegaan wordt.

 

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier.