De toon van gezondheid: ZoeterMEER op de radio

Wethouder Ingeborg ter Laak was te gast in het radioprogramma BertOp5 van Radio 5. Tijdens een interview vertelt ze over het initiatief Samen ZoeterMEER Gezond. Het initiatief wil ervoor zorgen dat de stad Zoetermeer gezonder wordt en dat mensen meer gaan bewegen en gelukkiger zijn. Dit kijken ze af van landen en regio’s die dit al wel goed doen, zoals Italië, Griekenland, Costa Rica, Zweden en Californië.

 

De inwoners van Zoetermeer kunnen volgens de wethouder meer gaan bewegen en gezonder gaan eten, maar het gaat ook om de manier hoe de stad naar de bevolking kijkt en zaken ingaat. Ter Laak noemt een voorbeeld van ouderen. Als ouderen thuiszorg nodig hebben, wordt dat gefaciliteerd. De ouderen gaan veel meer op de bank zitten en worden immobieler. Hierdoor krijgen zij ook allemaal gezondheidsklachten. Dit komt simpelweg doordat ze gestopt zijn met huishoudelijk taken die daarvoor nog zelf lukten.

 

Er wordt gekeken naar welke hulp iemand nodig heeft, maar met het nieuwe initiatief wordt er ook gekeken worden naar welke hulp er nodig is om in beweging te blijven. Dus er moet gekeken worden naar wat er kan helpen om fitter en vitaler te worden. Tevens is het zo dat mensen het ook leuker vinden doordat er verschillende programma’s opgestart worden. Doordat iemand naar een wandelprogramma gaat, is er meer contact met de medemens en daar word je gelukkiger van. Ter Laak zegt: “Als je gelukkiger bent, kunt je beter omgaan met ziektes en beperkingen.”

 

Als je ernstig ziek bent, moet je natuurlijk behandeld worden, dat zal altijd blijven. Maar het gaat erom dat dit iets toevoegt. Niet alleen de kwaal moet behandeld worden, maar het gaat er ook om hoe je in het leven staat en wat je gelukkig maakt.

“We doen dit met de hele stad samen.” Huisartsen kijken bijvoorbeeld naar wat mensen naast een behandeling nog meer nodig hebben. De stad probeert er dan ook voor te zorgen dat dit terugkomt en dat dit mogelijk is. Het gaat niet alleen om huisartsen, maar ook om groenvoorziening, speeltuinen en bankjes in het park.

 

De wethouder geeft toe dat ze het concept heel slim hebben afgekeken van de succesverhalen. In Italië bijvoorbeeld bewegen ouderen veel meer en tot een oudere leeftijd en ze hebben een structuur. Zoetermeer probeert er ook voor te zorgen dat dit terugkomt.

Wil je het hele interview luisteren? Klik dan hier!