Toekomstbestendige chronische zorg met digitale oplossingen

Stel je een toekomst voor waarin mensen met een chronische aandoening meer grip hebben op hun gezondheid, minder vaak naar het ziekenhuis hoeven en tegelijkertijd de zorg efficiënter wordt ingericht. In Zoetermeer maken we deze toekomst nu al waar. Met zorg op afstand combineren we digitale oplossingen en persoonlijke aandacht om zorg beter en toegankelijker te maken – voor zowel patiënten als zorgverleners.

Deelnemende organisaties

Samen werken wij aan een gezonde regio in Zoetermeer. Dat doen we in verschillende projecten. Met jouw organisatie ook aansluiten bij de beweging? Neem vooral contact met ons op.

Project in cijfers

Betrokken organistaties
0
Start
0
Einddatum
0

Een nieuwe aanpak voor chronische zorg

Chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten (CVRM), vormen een steeds grotere uitdaging. In Zoetermeer werken we daarom aan een vernieuwde en toekomstbestendige aanpak. Met digitale oplossingen en betere samenwerking tussen zorgverleners – een zogenaamde netwerkzorgbenadering – richten we zorg slimmer in.
Het doel van zorg op afstand?
Alleen samen dichten we de zorgkloof. Inwoners ontvangen, ongeacht de ernst van hun ziekte, passende digitale ondersteuning voor goede begeleiding en hoogwaardige zorg, onafhankelijk van plaats en tijd. We ontwikkelen en implementeren hybride en transmurale zorgpaden* die traditionele zorg vervangen waar mogelijk, en bevorderen digitale zelfmeting, zelfzorg, vroegsignalering en begeleiding van chronische patiënten. Hierbij leggen we expliciet de focus op het versterken van zelfmanagement en eigen regie, zodat inwoners beter in staat zijn om hun gezondheid zelf te monitoren en onnodige zorgvragen te voorkomen. Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan de vermindering van zorgtijd van zorgverleners, zodat we de zorg nu en in de toekomst toegankelijk kunnen houden.

Met zorg op afstand krijgen mensen met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, een actieve rol in het beheer van hun gezondheid. Een gebruiksvriendelijke app helpt hen om eenvoudig metingen bij te houden, vragenlijsten in te vullen en gerichte acties te ondernemen. Alles is afgestemd op hun persoonlijke zorgplan.

Bij ingewikkelde of instabiele situaties biedt actieve monitoring extra veiligheid. Als metingen buiten veilige grenzen vallen, worden monitoringsverpleegkundigen direct gewaarschuwd. Zij nemen snel contact op, geven advies en schakelen waar nodig de behandelend arts in.

  • De patiënt ervaart het gebruik van de digitale hulpmiddel als positief ​
  • Beter (eenduidig) geïnformeerde en betrokken patiënt​
  • Langer thuis wonen dankzij verbeterde ondersteuning

Zorg op afstand zorgt niet alleen voor betere zorg voor patiënten, maar maakt ook het werk van zorgverleners efficiënter:

  • Met hetzelfde aantal fte aan personeel meer patiënten behandelen, waarbij de kwaliteit van geleverde zorg gelijk blijft
  • Betere en korte communicatielijnen tussen eerste en tweede lijn met een juiste verdeling van taken​
  • Meer werkplezier en minder administratieve lasten

De kracht van zorg op afstand zit niet alleen in de technologie, maar ook in de samenwerking. Mensen met chronische aandoeningen denken actief mee over hoe zorgpaden ontworpen worden. Hun ervaringen zorgen ervoor dat de oplossingen echt aansluiten op de dagelijkse praktijk en behoeften van patiënten.

Bekijk het nieuws

Een gezondere toekomst voor iedereen

Met zorg op afstand richten we de zorg in op de juiste plek, op het juiste moment en met de juiste ondersteuning. Minder onnodige afspraken, efficiëntere processen en meer aandacht voor preventie helpen ons om gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.

Samen maken we zorg persoonlijker, efficiënter en duurzamer. In Zoetermeer zetten we hiermee een grote stap naar een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot de zorg die hij of zij nodig heeft – altijd en overal.

Programmamanagers