“Pas als we écht naar elkaar omkijken, maken we samen het verschil"
Interview met Liza
In Zoetermeer wordt hard gewerkt aan het versterken van de gemeenschap en het bevorderen van welzijn. Eén van de mensen die zich hier met hart en ziel voor inzet, is Liza Soffner. Als sociaal makelaar bij inZet werkt zij voor een organisatie die er is voor iedereen in Zoetermeer met een hulpvraag. De organisatie is er ook voor iedereen die iets wil doen of wil betekenen voor een ander. Liza is een drijvende kracht achter initiatieven die bewoners helpen om actief deel te nemen aan de samenleving. In dit interview vertelt ze over haar loopbaan, haar passie voor verbinden en de lessen die zij uit haar persoonlijke leven heeft gehaald.
Het belang van verbinding en samenwerking
Liza werkt nu drie jaar als sociaal makelaar bij inZet op een van de zes inlooplocaties in Zoetermeer. Haar functie als sociaal makelaar houdt in dat zij bewonersinitiatieven en netwerken coördineert en ondersteunt om hiermee de participatie in de wijk te versterken.
“Wat ik geweldig vind aan het initiatief Samen Zoetermeer Gezond is dat het krachten bundelt van inwoners, welzijnsorganisaties en zorginstellingen. Echte verandering begint bij ontmoeten en samenwerken. Pas als mensen zich gezien en gehoord voelen, ontstaat er ruimte voor groei en welzijn.”
In haar werk heeft Liza ook regelmatig contact met zorgprofessionals zoals huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen. “We hebben korte lijntjes met de eerste lijn. Soms signaleren zij dat een patiënt eigenlijk niet alleen medische zorg nodig heeft, maar vooral behoefte heeft aan sociaal contact of structuur in het dagelijks leven. Dan schakelen ze ons in. Wij kijken dan samen met de inwoner wat er wél kan, of het nu gaat om dagbesteding, vrijwilligerswerk of deelname aan een buurtnetwerk.”

“Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een gemeenschap is die voor elkaar zorgt."
Een persoonlijk verhaal: mantelzorg en veerkracht
“Een belangrijke drijfveer voor mijn werk is mijn eigen ervaring als mantelzorger. Twee jaar geleden verloor ik mijn man aan de gevolgen van Alzheimer, na zeven jaar liefdevolle zorg. Die periode leerde mij enorm veel over kracht, geduld en de waarde van steun. Dankzij de ruimte die mijn werkgever mij bood en de steun van collega’s en dierbaren, heb ik mijn balans kunnen behouden. Dit heeft mij nóg meer gemotiveerd om anderen te ondersteunen en te verbinden. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een gemeenschap is die voor elkaar zorgt.”

“Bij ons staat niemand buitenspel.”
“Een mooi voorbeeld is de Sociale Sportschool. Dit project koppelt senioren met beweegarmoede aan mbo-studenten Sport en Welzijn. Hierdoor verbeteren ouderen hun conditie en ontstaat er een waardevolle verbinding tussen jong en oud. We wonnen zelfs een aanmoedigingsprijs bij het Sportgala!”
Een ander inspirerend verhaal is dat van een 40-jarige man met een migratieachtergrond die moeite had met schrijven. Hij zocht hulp en durfde bij ons binnen te stappen. Inmiddels is hij vrijwilliger bij ons en werkt hij actief aan zijn taalvaardigheden. Dit laat zien dat iedereen een kans verdient om mee te doen. Bij ons staat niemand buitenspel.”
Uitdagingen en de toekomst
“De wereld verandert snel. Door personeelstekorten in de zorg krijgen mensen minder ondersteuning en zien we steeds meer verwarde personen in de wijk. Ook kampen we in Zoetermeer met dubbele vergrijzing: binnen enkele jaren zal een kwart van de inwoners 65+ zijn. Dat vraagt om een gemeenschap die elkaar ondersteunt en samen oplossingen zoekt. We moeten blijven investeren in preventie en ontmoeting. Een wijk waarin mensen elkaar kennen en ondersteunen, is toekomstbestendig.”
Mijn droom voor de inwoners van Zoetermeer
“Mijn droom is een zorgzame samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken. Pas als je echt aandacht hebt voor elkaar, kun je het verschil maken. In mijn rol als sociaal makelaar draag ik daar dagelijks aan bij door verbindingen te leggen en samenwerking te stimuleren.”
Liza Soffner heeft een bijzondere weg bewandeld. Haar eigen ervaringen als mantelzorger hebben haar gedreven om mensen te ondersteunen en te verbinden. Met projecten zoals de Sociale Sportschool en initiatieven die mensen helpen hun dromen na te jagen, toont zij aan hoe waardevol het is om elkaar te helpen. Ondanks de uitdagingen, zoals vergrijzing en tekorten in de zorg, blijft Liza zich inzetten voor een inclusieve en zorgzame samenleving. Haar boodschap is helder: pas als we echt naar elkaar omkijken, maken we samen het verschil.
Andere interviews

Positieve Gezondheid staat al jaren op de schoolagenda van De Waterlelie
Positieve Gezondheid staat al jaren op de schoolagenda van De Waterlelie Interview met Irma Ronkes, schoolleider De Waterlelie Al jarenlang zet De Waterlelie in Zoetermeer

Positieve Gezondheid en de HANS-levenshouding: Inspiratie voor een leven met Langdurige beperkingen zonder uitzicht op verbetering
Positieve Gezondheid en de HANS-levenshouding: Inspiratie voor een leven met Langdurige beperkingen zonder uitzicht op verbetering Interview met Hans van Hezewijk, MS patiënt en VN

“We hebben elkaar allemaal nodig voor een gezonde samenleving.”
“We hebben elkaar allemaal nodig voor een gezonde samenleving.” Interview met Milou van Loenen, sociaal cultureel werker bij Stichting Piëzo. Mensen in hun kracht zetten