Op 15 mei 2025 vond de eerste dialoogsessie plaats in het kader van de ontwikkeling van een participatiehub binnen de regio Zoetermeer. De participatiehub wordt een netwerk dat inwoners actief betrekt bij het regionale beleid op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning. Tijdens de eerste dialoogsessies wordt gezamenlijk nagedacht over de toekomstige inrichting van de participatiehub. Meer informatie over de participatiehub vind je op de website van Samen ZoeterMeer Gezond: Participatiehub – Samen Gezond
Het doel van de eerste dialoogsessie was om samen met inwoners, zorgprofessionals en beleidsmakers te verkennen welke thema’s aandacht verdienen voor een vitaler leven in Zoetermeer en welke oplossingen mogelijk zijn.
Introductie
De bijeenkomst begon met een welkom en kennismaking. Corine van Maar, projectleider Participatiehub, nam de aanwezigen mee in uitleg over de participatiehub. Ze benadrukte dat de inwoner een slimme ‘hulpbron’ kan zijn. En zij kunnen naast meedenken soms ook meedoen. Inwonersparticipatie moet dus niet slechts “meegenomen” worden, maar actief vorm krijgen op beleidsniveau. Daarna gaf Bregje Thomassen, directeur Samen ZoeterMeer Gezond uitleg over de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer en het programma van de vereniging: Samen ZoeterMeer Gezond.
Als inspiratie van inspraak op Zoetermeer (op regionaal niveau) werden twee voorbeelden van succesvolle inwonersparticipatie in Zoetermeer gedeeld. Deze voorbeelden benadrukten de kracht van samenwerking tussen inwoners, gemeente en zorgpartijen.
- Het initiatief Samen Goud, waarin senioren actief werden betrokken bij vitaal ouder worden in Zoetermeer en wat daarvoor nodig is. Nel Pels, deelneemster aan het project, vertelde hier enthousiast over.
- Maj-Britt van Raalte, locatiedirecteur van het HagaZiekenhuis Zoetermeer, lichtte daarna het traject rondom de geboortezorg toe. Inwoners kwamen hierbij samen met de gemeente in een stille mars in actie tegen het afschalen van het zorgaanbod.
Dialoogrondes
Na de introductie gingen de deelnemers uiteen in groepen voor twee dialoogrondes.
Ronde 1: Welke thema’s zijn belangrijk voor een vitaler leven in Zoetermeer?
Elke groep bracht verschillende ideeën in. Deze zijn gebundeld tot subthema’s. Vervolgens werd gestemd op de belangrijkste thema’s.
De drie belangrijkste thema’s die eruit kwamen waren:
- Aantrekkelijke activiteiten vindbaar en toegankelijk
- Gezond leven gemakkelijk maken
- Op weg naar een gelijkwaardige samenwerking tussen inwoners (initiatieven) en organisatie in zorg en welzijn
Tijdens ronde 2 werd gezocht naar oplossingen:
Wat kunnen we zelf doen en wat geven we mee aan zorgorganisaties en gemeenten?
De groepen formuleerden diverse voorstellen. Op het gebied van de Activiteiten is het belangrijk om te zorgen voor regie en coördinatie, met één centrale bron voor het aanbod en de promotie. Communicatiekanalen moeten aansluiten bij de doelgroep, binnen zorg- en welzijnsorganisaties moet dit een duidelijke prioriteit zijn en geen vrijwilligersklusje. Wat betreft Samenwerking is het essentieel om dit structureel te verankeren als organisatorische prioriteit. Het organiseren van en deelnemen aan evenementen helpt om verbindingen te leggen en netwerken te versterken.
Daarnaast is het belangrijk om actief naar inwoners toe te gaan en het gesprek met hen aan te gaan. Om Gezond leven gemakkelijker te maken, wordt samenwerking gestimuleerd tussen lokale overheid en ondernemers voor betaalbare, gezonde voeding, bijvoorbeeld via de ZoetermeerPas. Ook kunnen maatregelen worden overwogen tegen ongezonde activiteiten en reclame, terwijl een gezonde leefstijl actief wordt gepromoot via activiteiten zoals wandelen, sporten, moestuinieren, koken en samen eten.
Vervolg
Na de dialoogrondes werd vooruitgeblikt op het vervolg. Het programma bevindt zich momenteel in de voorbereidingsfase, waarin coalities worden gevormd, uitgangspunten worden opgesteld en een eindverslag wordt geschreven ter voorbereiding op de aanvraag voor de Expeditiefase. Vanaf 16 juni 2025 start de uitwerking van de Expeditiefase. Hierin worden lessen uit andere regio’s meegenomen en wordt een concreet actieplan opgesteld. De uitvoeringsfase is gepland voor begin 2026. Dan wordt het actieplan gerealiseerd en de participatiehub daadwerkelijk ontwikkeld.
Vervolgdata
Er is een uitnodiging uitgegaan om deel te nemen aan de projectgroep. Deze denkt mee over de inhoud van de volgende werksessies en de subsidieaanvraag. De volgende projectgroep bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag 3 juni van 16:00 – 17:00 uur en dinsdag 8 juli 2025 15:30 – 17:00 uur aan de Zilverstraat 1 in Zoetermeer.
De eerstvolgende dialoogsessie is op 27 mei van 13:00 tot 15:00 uur in De Kapelaan in Zoetermeer. Tijdens deze sessie wordt verder nagedacht over hoe het netwerk eruit moet zien en wat nodig is om dit te realiseren.