Proactieve Zorgplanning: Samen beslissen over toekomstige zorg

Veel inwoners van Zoetermeer zijn nog niet voorbereid op hun toekomstige zorgbehoeften en mogelijke acute situaties. Gesprekken hierover zijn echter cruciaal om weloverwogen beslissingen te nemen over zorg, ondersteuning en wonen in de laatste fase van het leven.​ Proactieve Zorg Planning biedt patiënten en hun naasten de mogelijkheid om tijdig in gesprek te gaan over hun wensen en verwachtingen rondom zorg en behandeling. In Zoetermeer werken we eraan om Proactieve Zorgplanning gestructureerd en breed inzetbaar te maken, zodat passende zorg op het juiste moment geleverd wordt.

Deelnemende organisaties

Samen werken wij aan een gezonde regio in Zoetermeer. Dat doen we in verschillende projecten. Met jouw organisatie ook aansluiten bij de beweging? Neem vooral contact met ons op.

Project in cijfers

Betrokken organistaties
0
Start Q2
0
Einddatum Q4
0

Wat is Proactieve Zorg Planning?

Proactieve zorgplanning of vroegtijdige zorgplanning is een continu proces waarbij een patiënt samen met zijn / haar zorgverlener de persoonlijke wensen, doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg bespreekt en vastlegt. Dit helpt patiënten om goed geïnformeerde en realistische keuzes te maken, gebaseerd op wat voor hen belangrijk is. Het doel van Proactieve Zorgplanning is ervoor te zorgen dat de verleende zorg aansluit bij de persoonlijke behandelwensen en -grenzen van de patiënt, de juiste zorg op het juiste moment kan worden geleverd en onnodige of ongewenste behandelingen worden voorkomen.

Waarom is Proactieve zorgplanning belangrijk?
  • Voor patiënten en naasten: Behoud van eigen regie, meer rust en zekerheid, en passende zorg op basis van persoonlijke wensen.
  • Voor zorgverleners: Meer duidelijkheid over de gemaakte afspraken en beter kunnen anticiperen op toekomstige zorgbehoeften.

Proactieve zorgplanning wordt niet alleen toegepast in de palliatieve fase, maar ook bij chronische aandoeningen zoals hartfalen, oncologie, Parkinson en COPD. In Zoetermeer willen we proactieve zorgplanning toegankelijker maken en standaardiseren binnen de zorgpraktijk.

We streven ernaar dat gesprekken niet alleen in de laatste levensfase bij de huisarts gevoerd worden, maar dat deze al eerder op een passend moment, door de juiste persoon (bijv. door wijkverpleegkundige of casemanager dementie) en op de juiste plek (bijv. in het ziekenhuis of thuis) plaatsvinden. We beginnen met inwoners in de laatste 12 maanden van hun leven (palliatieve fase).

Zorgverleners in de regio spelen een belangrijke rol en hanteren daarom een uniforme aanpak voor de uitvraag, de invoer en het delen van Proactieve zorgplanning-gegevens, zodat de informatie gestandaardiseerd en gemakkelijk beschikbaar is voor alle betrokkenen. Zorgverleners worden getraind in het voeren van gesprekken, waardoor zij op deskundige wijze de wensen van de patiënt kunnen achterhalen en vastleggen. De vastgelegde gegevens worden op een veilige en toegankelijke manier gedeeld binnen verschillende zorgdomeinen. ​

  • Het uniformeren van proactieve zorgplanning-gesprekken en het bepalen van de juiste en tijdige markeermomenten per ziektebeeld​
  • Het opleiden van zorgverleners voor de proactieve zorgplanning-gesprekken en dit uniform vast te leggen​
  • Het uitvoeren van proactieve zorgplanning-gesprekken op de juiste momenten​
  • Het realiseren van juiste beschikbaarheid van proactieve zorgplanning-gegevens

Wil je met jouw organisatie meedoen? Stuur dan een e-mail naar info@gezondheidsregiozoetermeer.nl onder vermelding van “Proactieve Zorgplanning”.

Denk mee over zorg en welzijn in Zoetermeer! Meld je aan voor de Kamer van Inwoners en geef jouw stem een plek.

Samen werken aan passende zorg

Door PZP gestructureerd en toegankelijk te maken, zorgen we ervoor dat patiënten in Zoetermeer zelf de regie behouden over hun toekomstige zorg. Dit leidt tot betere zorgbeslissingen, minder onzekerheid en meer kwaliteit van leven.

Programmamanager Chronische zorg