Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid opent de deur naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoe zorgen we ervoor dat de zorg van hoge kwaliteit blijft? Wat kunnen we doen om de stijgende zorgkosten te beheersen? En hoe houden we onze wijken en werkplekken gezond?
Sta jij open voor een nieuwe benadering van gezondheid, waarbij we ons richten op ‘Gezondheid en Gedrag’ en zelfs een stapje verder gaan naar ‘Mens en Maatschappij’?

Wat is positieve gezondheid?

Onderzoek toont aan dat een betekenisvol leven voor iedereen persoonlijk is, maar veel mensen streven ernaar om actief deel te nemen en zich energiek te voelen. Als we gezondheid bekijken vanuit dit perspectief, draait het vooral om Veerkracht. Veerkracht houdt in dat we ons inleven in de persoon (de mens) en het gedrag dat een positieve invloed heeft op iemands leven. Dit noemen we Positieve Gezondheid. Of je nu inwoner bent die zijn levenskwaliteit wil verbeteren of een zorgprofessional die betere ondersteuning wil bieden, ontdek samen met ons de kracht van Positieve Gezondheid. Ga naar Samen ZoeterMEER Gezond, doe je met ons mee?
Betrokkenheid van de inwoners is een belangrijk onderdeel in ons project. We vragen mensen met een chronische aandoening om hun inzichten en behoeften te delen, zodat we dit kunnen integreren in het ontwerp van het zorgpad. Hun perspectieven zullen ons helpen een zorgpad te creëren dat niet alleen effectief is, maar ook echt aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.

Wat betekent dit voor Zoetermeer en jou?

Ontdek de positieve verandering als we niet meer kijken naar ziekte en zorg, maar naar gezondheid en gedrag. We nodigen alle inwoners, Zorg & Welzijn medewerkers en bedrijven in Zoetermeer uit om de handen ineen te slaan om samen een gezonde leefomgeving te creëren in de Zoetermeerse wijken door samenwerking en gemeenschapszin te bevorderen. Jouw ideeën, enthousiasme en ervaring zijn van onschatbare waarde om van Zoetermeer een nog betere plek te maken om te leven en te groeien. Samen maken we het verschil!

De 6 pijlers

Om het gesprek te voeren over positieve gezondheid ontwikkelde Machteld Huber een gesprekshulpmiddel, ook wel ‘het spinnenweb’ genoemd. Het spinnenweb heeft 6 pijlers:

Lichaamsfuncties

Ik voel me gezond en fit

Mentaal welbevinden

Ik voel me vrolijk

Zingeving

Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst

Kwaliteit van leven

Ik geniet van mijn leven

Dagelijks leven

Ik kan goed voor mezelf zorgen

Meedoen

Ik heb goed contact met andere mensen

Hoe ga je in gesprek over positieve gezondheid en wat betekent het voor de zorg voor de cliënt? Zorgmedewerkers kunnen als basis voor goede zorg samen met de cliënt en de familie bespreken welke dimensies belangrijk zijn en welke extra aandacht nodig hebben. Door aandacht voor die onderdelen, die voor de cliënt belangrijk zijn, kan de gezondheid en het welbevinden van deze persoon vergroot worden.

Bekijk andere projecten

Mentale Gezondheid en GGZ

De actielijn Mentale Gezondheid en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) richt zich op de mentale gezondheid van inwoners van Zoetermeer. Als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) zetten we, binnen het programma Zoetermeer 2025, ons in voor het versterken van de mentale gezondheid en voor toegankelijkheid van passende GGZ in onze stad.

Aanmeldportaal Wijkverpleging RTP

Een uitdaging van het Regionaal Transferpunt is het actueel houden van de informatie over de beschikbare capaciteit van wijkverpleging. Een overzicht van beschikbare capaciteit zal administratieve lasten voor wijkverplegingsorganisaties verminderen, waardoor de zorgcoördinatie efficiënter wordt. In deze fase van het project wordt gestart met het vooronderzoek naar de wensen, eisen en mogelijkheden. Dit levert uiteindelijk een advies op met een implementatieplan voor verdere ontwikkeling van de plannen.

Advance Care Planning (ACP)

Advance Care Planning (ACP) bouwt een brug tussen wat mensen nu willen en kunnen beslissen en het moment dat anderen voor hen moeten beslissen. ACP is een proactief proces van gesprekken tussen zorgverlener, patiënt en naasten, waarbij wordt gekeken naar passende zorg en behandeling in verschillende scenario’s, gebaseerd op de waarden en opvattingen van de patiënt.

De 6 pijlers