Gezondheids- verkeerstoren

Hét digitale verzamelpunt van data rondom zorg en welzijn voor de regio Zoetermeer.


De Gezondheidsverkeerstoren wordt hét digitale verzamelpunt van data rondom zorg en welzijn voor de regio Zoetermeer. De Gezondheidsverkeerstoren biedt beleidsmakers, zorg- en hulpverleners in Zoetermeer inzicht in de ontwikkelingen in de regio. Daarnaast brengt het de effecten van de acties en ingezette veranderingen van Samen ZoeterMeer Gezond (voorheen Zoetermeer 2025) in beeld.

Eén centraal data-verzamelpunt

Wat is er nodig om sneller de juiste inzet van wijkverpleging of het juiste bed te vinden voor onze cliënten en patiënten? Door samen te werken zoeken we in Zoetermeer naar oplossingen over organisatiegrenzen heen. Hiervoor is het nodig om gegevens met elkaar te delen, samen te brengen en te analyseren. Op die manier komen we tot een gedeeld beeld en gedeelde data van de regio. Op dit moment beschikt de regio hier nog niet over. Dit gaan we vormgeven in de Gezondheidsverkeerstoren. Het doel van de Gezondheidsverkeerstoren is om zorgverleners en beleidsmakers van zorgorganisaties in de regio te ondersteunen bij hun vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn die zich lenen voor analytisch data gedreven oplossingen. Het bij elkaar brengen van data is ook nodig om de gekozen en uitgevoerde oplossingen te kunnen volgen en meten. Daarnaast willen we de beschikbaarheid van bedden en zorgverleners in de regio in beeld brengen. Dat wordt opgepakt in het project capaciteitsmanagement. De eerste prioriteiten van de Gezondheidsverkeerstoren zijn actueel inzicht krijgen in de beschikbare wijkverpleging en bedden in de regio en het monitoren van de doelstellingen van het programma.

Bekijk andere projecten

MGZ+

De huidige maatschappelijke ontwikkelingen zoals de arbeidsmarktproblematiek en de dubbele vergrijzing.met daarnaast de huidige scheidslijnen van bekostiging en verantwoordelijkheden, maken dat we ook in Zoetermeer kwetsbare ouderen niet altijd die medisch generalistische zorg kunnen bieden die zij nodig hebben. We moeten zoeken naar oplossingen in een andere wijze van samenwerken binnen de regio Zoetermeer.

Zorg op Afstand

Met de groeiende uitdagingen van chronische aandoeningen, zoals Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM), in Zoetermeer, is er noodzaak ontstaan om het zorglandschap te verbeteren. Dit project richt zich op het herontwerpen en optimaliseren van chronische zorg, met behulp van digitale oplossingen en een netwerkzorgbenadering.

Inwonerparticipatie

Bij Zoetermeer 2025 is inwonerparticipatie een belangrijke pijler. Wij zijn er van overtuigd dat de inwoners van Zoetermeer enorm veel potentie hebben en willen graag samen met hen onderzoeken hoe we dit zo goed mogelijk kunnen benutten.