Opening Kamer van Inwoners

Op 4 september 2024 is de Kamer van Inwoners officieel geopend door een groep van 40 betrokken Zoetermeerders.

De Kamer van Inwoners is een groep inwoners van Zoetermeer die, samen met Burgerbestuurder Lidewij Wilms, ideeën genereren en actief meedenken en doen in werkgroepen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. De verwachting is dat de Kamer eens in de drie of vier maanden samen zal komen.

Woensdag 4 september was de opening van deze Kamer, die onderdeel is van de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer. Na het welkomstwoord door Lidewij Wilms, verdeelden de deelnemers zich over drie groepen die met verschillende onderwerpen aan de slag gingen: Positieve Gezondheid, Hechte samenwerking in de wijk en Digitale zorg dichtbij. Het enthousiasme om te verbinden, te kijken naar oplossingen en samen aan de slag te gaan was heel groot!

Hieronder worden deze sessies kort toegelicht:

Positieve Gezondheid
Met positieve gezondheid wordt een nieuwe manier van kijken naar gezondheid en zorg bedoeld. Gezondheid wordt breder gezien dan alleen niet ziek zijn, we kijken ook naar mentale gezondheid, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren en lichamelijke gezondheid.
In deze groep werd met twee medewerkers van Piëzo het gesprek gevoerd over wat bovenstaande onderwerpen voor de deelnemers betekenen.  Hiervoor is het ‘Spinnenweb’
van positieve gezondheid ingevuld.

Ook is besproken hoe we in Zoetermeer ervoor kunnen zorgen dat iedereen die met een van deze onderwerpen aan de slag wil gaan, ook weet waar je terecht kan voor ondersteuning of advies. Zo werd bijvoorbeeld genoemd om informatie digitaal, maar ook op papier beschikbaar te stellen zodat zo veel mogelijk mensen het kunnen vinden.

Hechte samenwerking in de wijk
De meeste mensen hebben verschillende groepen waar zij bij horen, zoals de straat waar je woont, een sportteam of mensen waarmee je af en toe koffie gaat drinken. Deze groepen noemen we netwerken. In deze groep is gesproken over hoe we mensen die zelf nog niet in een netwerk zitten, kunnen vinden en bereiken.
Veel deelnemers in de groep waren zelf al actief bij een netwerk, zoals de buurttuinen, een wijk/buurtcentrum en de voedselbank. We hebben besproken wat lastig is bij het betrekken van mensen in een groep. Dingen die werden genoemd waren onder andere een tekort aan vrijwilligers, bereikbaarheid van ontmoetingsplekken, schaamte over eenzaamheid en het moeten opbouwen van vertrouwen, wat tijd kost. Er zijn ook meteen ideeën bedacht voor deze uitdagingen, zoals gebruik maken van een winkelcentrum, de bibliotheek, buurthuizen of andere plekken waar
mensen al komen voor andere dingen. Ook werd het gebruik van Facebook en het streekblad genoemd om mensen te bereiken en vonden ze het belangrijk om op een positieve manier mensen te benaderen en leuke dingen te doen samen.
Wil je meepraten over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar Tessa Willigenburg.

 

Digitale zorg dichtbij
In deze groep is gesproken over hoe digitale hulpmiddelen kunnen helpen in de zorg. We hebben een korte video gezien over een meneer die thuis zijn eigen gegevens kan meten, zoals hartslag en bloeddruk en deze naar het ziekenhuis kan versturen. Hierdoor hoeft hij niet meer zo vaak naar het ziekenhuis. Als er iets mis is, belt het ziekenhuis hem.
Iedereen in deze groep had al enige ervaring met digitale zorg. Als patiënt, via familie of vrienden of vanuit hun werk als zorgverlener. Het belangrijkste wat de deelnemers vonden, was dat
technologie gebruikt mag worden, maar het moet een hulpmiddel blijven. Hulpmiddelen zijn handig, omdat ze voorkomen dat iemand vaak naar de huisarts of het ziekenhuis moet reizen. Daarnaast is het belangrijk dat er menselijk contact is wanneer je hulp nodig hebt of met vragen zit.
Iets anders waar de groep zich zorgen over maakt is het opslaan van alle digitale gegevens. Dit is ook niet altijd voor alle zorgverleners beschikbaar, waardoor je soms alsnog vaker hetzelfde verhaal moet vertellen. Dat is niet alleen vervelend voor de patiënt, maar kan er ook voor zorgen dat mensen iets vergeten te vertellen. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet iedereen digitaal vaardig is.

Vervolg
In oktober is een eerste informatiebijeenkomst voor iedereen die zich heeft aangemeld als deelnemer
van de Kamer van Inwoners. Dat zijn nu al 33 inwoners!

Wil je ook meedoen en ben je inwoner van Zoetermeer? Meld je dan hier aan of stuur een mail.

Wil je alleen de mails met informatie ontvangen? Ook daarvoor kun je je aanmelden via bovenstaande link.

Om de Kamer van Inwoners nog meer inclusief te maken zijn ook jonge mensen en mensen met een niet-Nederlandse culturele achtergrond van harte uitgenodigd.