centrum acute zorg
De juiste zorg op de juiste plek
Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst spoedzorg kunnen blijven bieden aan inwoners uit de Zoetermeerse regio? Als antwoord op deze vraag werken het HagaZiekenhuis, Fundis en EerstelijnsZorg Zoetermeer (EZZ) al enige tijd aan een uniek concept: een volledig geïntegreerd, gezamenlijk centrum voor acute zorg via één (digitale) voordeur. Dat doen zij vanuit het programma Samen ZoeterMeer Gezond. Zorgverzekeraars, met CZ en VGZ voorop, zijn positief over de plannen. Er worden nu in hoog tempo belangrijke stappen gezet om de komst van gezamenlijke centrum mogelijk te maken.
Wat is het centrum acute zorg?
Het centrum acute zorg in Zoetermeer wordt dé organisatie waar de inwoner van Zoetermeer met een acute zorgvraag terecht kan via één voordeur (fysiek, digitaal of telefonisch). Door middel van deze centrale triage ontvangen patiënten direct de zorg die zij nodig hebben, van de juiste zorgverlener.
Dit kan een medewerker van de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn, maar ook een huisarts of een medewerker van het Regionaal Transferpunt (RTP), dat tijdelijke zorg en ondersteuning voor (kwetsbare) ouderen organiseert. Ook de acute wijkverpleging, die zorgt voor snel inzetbare, kortdurende verpleegkundige zorg aan huis, en de Dienstapotheek zijn onderdeel van dit gezamenlijke centrum.
Het centrum acute zorg ontstaat door het samenvoegen van zorgaanbod van vijf onderdelen van drie organisaties. Het gaat om de Huisartsenspoedpost (HAP) en de Dienstapotheek (DAP) van EerstelijnsZorg Zoetermeer (EZZ), de Spoedeisende Hulp (SEH) van HagaZiekenhuis Zoetermeer en het Regionaal Transferpunt (RTP) Zoetermeer en de nog op te richten Multifunctionele Bedden (MFB) van Zorgpension van Fundis.
De muren tussen de verschillende zorgaanbieders worden lager, de patiënt staat centraal in een netwerk van samenwerkende professionals die de patiënt én elkaar met hun respectievelijke kennis en kunde bijstaan, binnen én buiten het ziekenhuis. Dit zorgt voor makkelijke toegang tot acute zorg zodat patiënten in noodsituaties goede en snelle zorg kunnen krijgen.
De vernieuwde zorg van het centrum acute zorg biedt veel voordelen. Zo hoeven patiënten niet langer meerdere keren hetzelfde verhaal te vertellen. En door de beschikbaarheid van veelzijdige kamers op het centrum acute zorg, die door verschillende zorgverleners worden gebruikt, volgt de zorgverlener de patiënt in plaats van andersom.
Waarom het centrum acute zorg nodig is
Met een gezamenlijk centrum voor acute zorg organiseren we spoedzorg beter, slimmer en toekomstbestendiger. En dat is nodig, want de druk op de acute zorg blijft toenemen. Landelijk, en ook zeker in regio Zoetermeer. Het aantal inwoners groeit, en met de vergrijzing stijgt ook het aantal kwetsbare ouderen dat zorg nodig heeft. Tegelijkertijd is er een tekort aan zorgpersoneel, en staan de huidige zorgorganisaties – zoals de SEH en HuisartsenSpoedpost – al onder grote druk.
Deze ontwikkelingen vragen om een verandering van de manier waarop we met elkaar zorg bieden. Alleen als we meer en anders gaan samenwerken, kunnen we de toenemende zorgvraag aan. Het gezamenlijke centrum voor acute zorg kan hierin een belangrijke oplossing bieden en past perfect binnen de afspraken van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hiermee is Zoetermeer een voorbeeld voor andere steden met soortgelijke uitdagingen.
Wie betaalt voor deze transformatie?
Het opzetten van een gezamenlijk centrum voor acute zorg kost veel geld. Om zo’n ‘transformatie’ mogelijk te maken, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een budget beschikbaar, de zogenaamde ‘transformatiemiddelen’. Om aanspraak te maken op deze middelen, moeten zorgverzekeraars zich achter de plannen scharen. En dat is het geval: zorgverzekeraars, met CZ en VGZ voorop, hebben ons transformatieplan goedgekeurd. Dat betekent dat we transformatiemiddelen krijgen uitgekeerd wanneer we de vooraf afgesproken doelen halen. Dit is een belangrijke voorwaarde om het gezamenlijke centrum ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.
Een andere voorwaarde is het komen tot duidelijke afspraken over de financiering van de zorg die wordt geboden in het gezamenlijke centrum. Daarover voeren we gesprekken met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en het ministerie van VWS.
Veelgestelde vragen
Wanneer wordt het centrum acute zorg gerealiseerd?
Het transformatieplan is goedgekeurd door de verzekeraars (zie ‘Wie betaalt voor deze transformatie?’). Dat is een belangrijke voorwaarde om verder te gaan met onze plannen. De raden van bestuur van het HagaZiekenhuis, Fundis en EerstelijnsZorg Zoetermeer nemen uiterlijk 1 juli 2025 een voorgenomen besluit over de komst van het gezamenlijke centrum. In het najaar wordt het definitieve besluit verwacht. Hierna kan (naar verwachting) begin 2026 gestart worden met de verbouwing.
Hoe gaat het centrum acute zorg er uit zien na de verbouwing?
Binnenkort zie je hier de tekeningen van het centrum zoals het er na verbouwing uit gaat zien.
Wanneer gaan de medewerkers echt iets merken van het centrum acute zorg
Het doel is om dit jaar nog een voorgenomen besluit te laten nemen door de oprichtende organisaties. Zodra dit besluit definitief is, kan de verbouwing beginnen en gaan we aan de slag om het centrum acute zorg werkelijkheid te maken. We streven ernaar om medio 2026 een operationeel centrum acute zorg te hebben.
Nieuws en updates over het centrum acute zorg
Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het centrum acute zorg ? Schrijf je dan in voor de Update, de nieuwsbrief over het centrum acute zorg. Je kunt hieronder ook eerdere edities teruglezen.
Blijf op de hoogte
Contact
Voor vragen kun je contact opnemen via info@gezondheidsregiozoetermeer.nl