Tessa Willigenburg is kwartiermaker Mentale Gezondheid & Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) bij Samen ZoeterMeer Gezond. Ze werkt, samen met onze partners, aan het versterken van de mentale gezondheid en toegankelijke en passende ggz in Zoetermeer.
Betrokkenheid en inzet als kwartiermaker
“Vanuit mijn achtergrond als psycholoog voel ik me het meest betrokken bij mensen die het soms tegenzit. Ik voel de uitdaging om samen te werken aan het versterken van de mentale gezondheid van de inwoners. Dit doe ik met veel plezier en toewijding bij Samen ZoeterMeer Gezond”, vertelt Tessa.
Mentale gezondheid in Zoetermeer
Tessa legt uit waarom de thema’s mentale gezondheid en ggz belangrijk zijn in Zoetermeer: ‘De druk op de ggz neemt toe. Zowel landelijk als in Zoetermeer. Veel inwoners hebben mentale problemen en er is een tekort aan personeel. In Zoetermeer hebben drie van de zeven wijken een lage sociaaleconomische status (SES). Veel inwoners ervaren eenzaamheid, stress en hebben een hoog risico op angststoornissen of depressie’. De stad Zoetermeer staat dus voor een aantal uitdagingen waar Samen ZoeterMeer Gezond samen met deelnemende organisaties aan zal gaan werken.
Aanpak met het Mentaal Gezondheidsnetwerk (MGN)
Binnen het Mentaal Gezondheidsnetwerk (MGN) worden vier projecten samengebracht die gericht zijn op het verbeteren van de mentale gezondheid van de inwoners en het voldoen aan de treeknormen (regels voor wachttijden), legt Tessa uit. “Het MGN introduceert een aanpak waarbij de nadruk ligt op preventie, herstel en samenwerking tussen verschillende welzijns- en zorgverleners. Hierbij wordt minder gefocust op medicaliseren en meer op oplossingen binnen de sociale omgeving.” Samenwerking is cruciaal voor het succes van deze aanpak en gelukkig is er in Zoetermeer een sterke bereidheid om samen te werken en kennis te delen.
De juiste zorg op de juiste plek door nauw samen te werken
Er zijn al diverse initiatieven gestart om de samenwerking te versterken. Zo is er de Overlegtafel, waar huisartsen, ggz-professionals en welzijnswerkers wekelijks bijeenkomen om inwoners met ernstige problemen te bespreken en passende hulp en/of zorgverlening te verkennen. “Daarnaast organiseerden we brainstormsessies, waar alle organisaties en samenwerkingsverbanden samenkomen om te onderzoeken wat er nodig is in Zoetermeer en wat we kunnen verbeteren. Ook organiseerden professionals van de betrokken organisaties in maart dit jaar samen een symposium.” Het symposium ‘Mentale Welzijnsreis Zoetermeer’ was een van de eerste multidisciplinaire projecten waaraan vele welzijns- en zorgorganisaties hebben meegewerkt en hebben deelgenomen. Het heeft bijgedragen aan het delen van kennis en expertise op het gebied van mentale gezondheid, ondersteuning en zorg.
Plannen op korte termijn
“We bevinden ons nog in de fase waarin we de plannen verder uitwerken en concreter maken. Toch is er één project dat we op korte termijn willen starten: de pilot van het Verkennend Gesprek.” Een verkennend gesprek is een gesprek tussen iemand met psychische klachten, professionals uit de ggz en vaak ook familie of vrienden. Het doel van dit gesprek is om te begrijpen wat de persoon nodig heeft en welke hulp het beste past.
Kijk naar elkaar om
Tessa heeft tenslotte een boodschap voor iedereen: “Ik zou graag aan iedereen willen meegeven om naar elkaar om te kijken, zeker ook naar de kwetsbare mensen of naar mensen waarvan je hun gedrag niet begrijpt. En ga vooral het gesprek aan. Elk gesprek, hoe klein ook, draagt bij aan een steunende en begripvolle samenleving.”