Gelijk Gezond: Verhogen van het aantal gezonde levensjaren van mensen met een minimum inkomen

We hebben in Nederland zeer veel georganiseerd om de verschillende hulpvragen van mensen te kunnen beantwoorden. Daardoor is zorg voor de meesten toegankelijk en goed geregeld. Toch bestaan er verschillen in gezonde levensverwachting tussen bevolkingsgroepen. Hoe het op dit moment werkt gaat uit van een grote mate van zelfredzaamheid waarin men in staat is om zelf te organiseren of vragen wat nodig is. Maar juist voor mensen met een laag inkomen is die zelfredzaamheid niet altijd vanzelfsprekend. Zij ervaren vaak een veelvoud aan problemen die hun gezondheid en welzijn beïnvloeden. Samen ZoeterMeer Gezond en Gemeente Zoetermeer slaan voor deze beperkte doelgroep daarom met stichting GelijkGezond de handen ineen voor ondersteuning op maat. Zo willen we samen meer gezonde levensjaren realiseren voor mensen met een minimum inkomen.

Deelnemende organisaties

Project in cijfers

Betrokken organistaties
0
Start
0
Einddatum
0

Wat doet GelijkGezond?

Gelijk Gezond is een maatschappelijk initiatief zonder winstoormerk dat als doel heeft het aantal gezonde levensjaren van mensen met een minimuminkomen te verhogen, Kosten te verlagen en gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen. Dit wordt gedaan door structurele gefinancierde ondersteuning aan mensen in een kwetsbare positie te organiseren. Deze aanpak leidt tot meer inclusie en versterkt het vermogen van mensen om hun leven weer op de rails te krijgen. De doorbijter werkt voor en staat naast de inwoner, helpt bij het vinden van oplossingen en biedt intensieve ondersteuning bij complexe sociale en medische problemen. Deze ‘doorbijter’ laat niet los totdat de kern van het probleem is aangepakt en er concrete stappen zijn gezet richting een stabiele situatie. Het versterken van samenwerking tussen verschillende domeinen en sectoren ziet GelijkGezond als bijkomend voordeel. Een doorbijter speelt hierbij een centrale rol. 
 Bezoek de website van GelijkGezond voor meer informatie.

Wat is een doorbijter?

Een doorbijter is een toegewijde professional die volledig in dienst staat van de inwoner en niet loslaat tot problemen zijn opgelost. De doorbijter werkt zelfstandig vanuit GelijkGezond maar samen met anderen in een multidisciplinair team. Ze heeft vaak een achtergrond in het sociaal domein, GGZ, huisartsenpraktijk, wijkverpleging of is ervaringsdeskundige. Een doorbijter stelt alles in het werk om de inwoner weer grip op het leven te laten krijgen, stelt samen met de inwoner een plan op en coacht ook op vaardigheden en gedragsverandering. De doorbijter werkt volgens het GelijkGezond-model waarbij alle levensdomeinen worden meegenomen, laat zich niet beperken door systeemregels en heeft de discipline en drive om resultaten te behalen met en voor de inwoner.

De inwoner beschikt niet over voldoende zelfredzaamheid volgens zowel huisarts als doorbijter. De huisarts ziet dat er veel aan de hand is bij de inwoner waardoor deze, tijdelijk, niet in staat is zelf hulp te organiseren, en maakt zich ernstig zorgen omdat niemand weet hoe het momenteel met de inwoner gaat. Bestaande zorg en dienstverleners kunnen de cliënt onvoldoende bijstaan vanwege de complexe problemen zonder dat de client een concrete hulpvraag kan stellen. Er is ofwel een overdaad aan hulpverleners (meer dan 4) of juist niemand betrokken, en er ontbreekt een iemand met het volledige overzicht die vanuit één integraal plan werkt dat , met ondersteuning, door de inwoner is opgesteld. Bijkomende factoren kunnen zijn: een laag inkomen, (samenhangende) ingewikkelde problemen op meerdere domeinen, wantrouwen jegens het hulp en dienstverleners, beperkte regie en autonomie, mogelijk lichtverstandelijke beperking of GGZ-problematiek, langdurige maar niet geslaagde hulpverlening, lager (ervaring van) kwaliteit van leven, mogelijke veiligheidsproblemen en mogelijke taalproblemen.

Het uitgangspunt is positieve gezondheid, waarbij het gaat om de gehele mens en haar levensdomeinen en het het stevig kunnen voeren van eigen regie in de uitdagingen van het leven. De werkwijze van GelijkGezond begint met het vinden van inwoners die ondersteuning nodig hebben, meestal via huisartsen of sociale teams. De doorbijter heeft een plek bij de huisarts in de praktijk en de huisarts zorgt voor een warme overdracht. De doorbijter maakt vervolgens kennis met de inwoner, bouwt vertrouwen op en brengt de situatie in kaart, waarbij vooral veel aandacht is voor onderliggende oorzaken van de problemen. Op basis hiervan wordt samen een plan van aanpak opgesteld, met concrete doelen en acties die zowel directe hulp als het vergroten van zelfredzaamheid omvatten. De doorbijter kan indien noodzakelijk de samenwerking tussen verschillende professionals organiseren en zorgt voor een effectieve afstemming tussen dienst en hulpverlening. Gedurende het traject wordt de voortgang continu gevolgd en bijgestuurd waar nodig, terwijl de inwoner wordt ondersteund in het behalen van doelen. Het uiteindelijke doel is dat de inwoner zelfstandig volledig verder kan.

Zorg op afstand zorgt niet alleen voor betere zorg voor patiënten, maar maakt ook het werk van zorgverleners efficiënter:

  • Met hetzelfde aantal fte aan personeel meer patiënten behandelen, waarbij de kwaliteit van geleverde zorg gelijk blijft
  • Betere en korte communicatielijnen tussen eerste en tweede lijn met een juiste verdeling van taken​
  • Meer werkplezier en minder administratieve lasten

GelijkGezond werkt samen met verschillende partners, waaronder:

  • Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ
  • Gemeentelijke sociale teams
  • GGD
  • Wijkverpleegkundigen en thuiszorgorganisaties
  • Schulddienstverlening en maatschappelijke organisaties
  • GGZ-instellingen en verslavingszorg
  • Organisaties voor mensen met LVB

Deze samenwerkingsrelaties kunnen bijdragen aan een brede en effectieve aanpak van problemen en bieden duurzame oplossingen voor inwoners.

Een gezondere toekomst voor iedereen

Verhogen van het aantal gezonde levensjaren van mensen met een minimum inkomen

Dat is de ambitie van GelijkGezond